top of page

Végrehajtási költségek és fizetésük

Frissítve: 2021. okt. 5.


A végrehajtási díjakról azt kell tudni, hogy attól, hogy az ügyünk egy önálló bírósági végrehajtóhoz kerül továbbra is annak a pénzintézetnek tartozunk, akinek eddig. Csak éppen megbízta a végrehajtót a tartozás behajtásával. A végrehajtónak ezért a folyamtért négy féle díjazás jár: munkadíj, végrehajtási költség, kamrai költségátalány és jutalék, ami a legjelentősebb tétel.


1. Munkadíj:

Mint minden elvégzett munkáért, ezért is jár fizetség, amely egyébként igazodik az elvégzett cselekményekhez, és a végrehajtás mértékéhez is, azaz, hogy mekkora összeget kell a végrehajtónak behajtania. Minél nagyobb a végrehajtási ügyérték, és minél több a végrehajtási cselekmény, a végrehajtó munkadíja annál magasabb.


2. Végrehajtási költség:

A végrehajtási eljárás során felmerült költségeket jelenti, például útiköltség, ha személyesen kimegy az ügyfélhez a végrehajtó, telefondíj, mindenféle okiratszerkesztési díj. Ez a végrehajtási díj összegéhez képest elenyésző költségelem.


3. Kamarai költségátalány:

Amilyen összegre indul a végrehajtási eljárás -magyarul, amennyivel tartozunk-, annak az 1%-a a kamarai költségátalány.


4. Végrehajtói jutalék:

Az ügy értékéhez igazodik a végrehajtási törvényben meghatározott számítási szabályok szerint. Minél kisebb az ügyérték, annál nagyobb százalék a jutalék, ami a behajtott összeg után jár a végrehajtónak. Ez kisebb ügyeknél 10%, majd szakaszosan csökken 8%-ra. A legnagyobb összegű ügyek esetében 6%-ra csökken a jutalék mértéke, de így is nagyon jelentős tételt jelent az adósnak. Például egy 10 milliós ügynél ha csak a 6%-al számolunk, az is 600ezer forint, amit az adósnak kell fizetnie.

Ökölszabályként elmondható, hogy a végrehajtói díjak összességében az ügy értékének kb 10%-át teszik ki. Sűrűn előfordul azonban, hogy a banknak, vagy a követeléskezelő cégnek a végrehajtó tényleges közreműködése nélkül megfizeti az adós a tartozását, például azért, mert a segítségünkkel sikerül lecsökkenteni a tartozást és egy kamatmentes részletfizetési megállapodást kötni. Azonban, annak ellenére, hogy a végrehajtó nem tett az ügy érdekében semmit, a díj akkor is jár neki a végrehajtási törvény alapján. Ezért érdemes adósságrendezés tanácsadást kérni, hogy minden részlettel maximálisan tisztában legyünk.


Ezért a legjobb, ha az ember el tudja kerülni, hogy végrehajtásra kerüljön a tartozása. Ugyan végrehajtás alatt lévő ügyek esetében is tudunk segíteni, de sokkal előnyösebb feltételekkel lehet egy olyan adóságtól megszabadulni, ami még nem került végrehajtóhoz.


Ezért érdemes minket minnél hamarabb megkeresni. Amennyiben kérdése van állunk rendelkezésére, kattintson a kapcsolat menüpontra vagy a cikk alján lévő gombra és vegye fel velünk a kapcsolatot.

2 216 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page