top of page

„Csak kezes voltam!”

A címben is szereplő mondatot rengetegszer halljuk bizonyos tanácsadó beszélgetések folyamán. Hiszen nem egy olyan eset áll fenn, amikor valakin tartozást akarnak behajtani annak ellenére, hogy csak kezes volt az adott szerződés megírásakor. Éppen ezért fontos tisztázni az ezzel kapcsolatos fogalmakat és szabályokat.


Milyen fogalmakkal találkozhatunk a szerződésben?

Egy kölcsönszerződésben találkozhatunk olyan fogalmakkal, mint az adós, az adóstárs és a kezes. Érdemes az aláírás előtt alaposan utána járni annak, miről is szól mindez.


Ki a kezes és milyen kötelezettségei vannak?

Először is lényeges kihangsúlyozni azt, hogy alapvetően kétféle kezességet ismer a polgári törvénykönyv. Az egyik sortartó kezesség, a másik pedig a készfizető kezesség. A gyakorlatban ezek közül jellemzően az utóbbi jelenik meg a szerződésekben, például kölcsönök esetén. A készfizető kezes azt jelenti, hogy ha az adós nem tudja fizetni a szerződésben foglaltakat és tartozása áll fenn, a készfizető kezes lesz felelős a szóban forgó összegért függetlenül attól, hogy a hitelező megpróbálta-e először az adóson behajtani azt. Vagyis közvetlenül a kezeshez is fordulhat az illető. Sortartó kezes esetén viszont a hitelezőnek ellenőriznie kell, hogy a hitelt igénylő személyen be tudja-e hajtani a tartozást és csak akkor fordulhat a kezeshez ha erre nincs lehetőség.


Vagyis ahogy a fentiek alapján látható, egy készfizető kezesség esetén gyakorlatilag a kezes felelőssége lesz a hitel onnantól kezdve, ha az illetékes bármilyen okból kifolyólag nem fizet. További hátrány, hogy mindezek által ha a hitelező úgy gondolja, hogy jobb jövedelme van a kezesnek vagy általa hamarabb a pénzéhez juthat, fordulhat akár egyenesen hozzá is. Vagyis a „csak kezes voltam,” egy ilyen szerződés esetén és egy ilyen helyzetben gyakorlatilag semmit sem jelent. Hiszen a felelősség azon a ponton amikor nem tud fizetni a szerződést kötő személy, ugyanaz lesz, mintha a kezes maga lenne az adós. Vagyis ő tartozik majd a teljes összeggel.


Mit lehet tenni ha kezesként valaki ilyen helyzetbe kerül?

Valójában polgári pert indíthat az adós ellen, de általában ennek nem sok értelme van, hiszen ha meg is nyeri, akkor is kérdés, mikor jut a pénzéhez. Ennek tudatában érdemes ezzel kapcsolatban dönteni ha kezesnek kérnek, hiszen ez egy nagyon jelentős felelősségvállalás. A devizahitelek esetén nagyon sok ilyen eset volt. Ez pedig a pénzügyi gondok mellett családi, baráti viszonyok megromlásához is vezethet.


A kezes nem kerül BAR listára

Hangsúlyozandó a fentiek fényében azonban, hogy míg az adósnak elsődleges kötelezettsége a kölcsön visszafizetése, a kezes esetében ez másodlagos kötelezettségnek számít. Vagyis mivel ez nem a kezes saját tartozása, a BAR listára sem kerül fel.



178 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page