top of page

Mit jelent hitel mögötti garancia?

Léteznek olyan hitelek, amelyek mögött garancia is szerepel a megkötött szerződéseken.

Előfordul, hogy egyes hitelek mögött állami kezesség van, de a céges kölcsönök között is számos olyan típus létezik, ahol van egy másodlagos garancia. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Mi történik ilyenkor bedőlt hitel esetén? Jelent ez bármilyen engedményt is az adós szempontjából? Az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a bejegyzésben gyűjtöttük össze.

A bank számára biztosíték mindez

Az állami háttér jellemzően a fészekrakó hiteleknél fordul elő, céges hitelek esetén pedig az a jellemző, hogy a háttérben kezesként megjelenik a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és garanciát vállal a bank felé a hitel visszafizetésére. Sokan gondolják azt az adósok közül, hogy mivel a felvett hitel mögött van egy ilyen garancia, bedőlés esetén majd ez a kezes visszafizeti a hitelt vagy annak valamennyi részét. Erre pedig sokan hatalmas előnyként tekintenek és jóval nyugodtabban állnak a dolgokhoz akkor is, ha esetleg elmaradásuk van a havi törlesztőkkel. Fontos azonban tudni ennek kapcsán, hogy ezek a garanciák csak a bank felé szólnak kezességként. Vagyis ezáltal maga a pénzintézet biztos lehet abban, hogy meg fogja kapni a pénzt. Ugyanis abban az esetben, ha a szerződés felmondásra kerül, a bank lehívhatja ezt a garanciát a megfelelő feltételek fennállása esetén, tehát kérheti például a magyar államtól, hogy az adott összeg bizonyos százalékát fizesse ki. Innentől kezdve a bank csak a fennmaradó összeget követelheti az adóstól.


Mi a helyzet a hitelt felvevő szempontból?

Az adós oldaláról már teljesen más a történet, ugyanis garancia ide vagy oda, az adós tartozása így is ugyanakkora lesz bedőlt hitel esetén, mint hitelgarancia nélkül. A különbség annyi, hogy ilyen esetben a kezes fizeti ki a tartozás bizonyos százalékát a banknak, amit aztán majd ő fog követelni az adóstól. Vagyis ekkor már a bank és a kezes felé is tartozik az adós. Ha állami kezességről van szó, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fogja behajtani a kérdéses összeget. Joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mi előnye származik mindebből annak, aki felveszi a hitelt? Nos, az adós szempontjából az az egyetlen előnye, hogy így könnyebben kap hitelt, hiszen a bank be van biztosítva arra az esetre is, ha esetleg az adós nem tud fizetni.



A fentieket áttekintve látható, hogy a garancia nem csökkenti a mi tartozásunkat, vagyis érdemes tisztában lenni azzal, hogy attól, hogy szerepel egy ilyen kitétel a kölcsön szerződésben, az nem mentesít minket a fizetés alól.




189 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page