top of page

Vajon mikortól miénk az autó?

A jelenlegi gazdasági helyzet bizony az autópiacot is komolyan érintette, így komoly mértékben megdrágultak a járművek eladási árai is. Éppen ezért egyre többen élnek a hitel vagy a lízing lehetőségével akkor, amikor gépjárművet szeretnének vásárolni. Azonban felmerül a kérdés ennek kapcsán, hogy mégis mikortól van a mi tulajdonunkban a kocsi és meddig birtokolja azt a pénzintézet? Lássuk, mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban!



Amikor nincs meg a megfelelő összeg az autó vásárlásához, akkor remek megoldás lehet a hitel vagy a lízing is. Azonban jó tudni, hogy számos szempontból van különbség a két konstrukció között és milyen kötelezettségekkel jár egy-egy ilyen szerződés megkötése!


Hitel esetén

Hitel esetén jogi szempontból az autó tulajdonosai mi vagyunk, hiszen az iratokon a mi nevünk szerepel. Ám gyakorlatilag egyes tulajdonosi jogaink ilyenkor korlátozva vannak, hiszen a törzskönyv jellemzően nem nálunk, hanem a pénzintézetnél van kvázi óvadék gyanánt. Így például nem tudjuk az autót eladni vagy akár megterhelni önállóan. Hiszen az autóhitel tulajdonképpen egy személyi kölcsön, amely szabad felhasználású, így autóvásárlásra is igénybe vehető. Legfőbb előnye a gyorsaság, hiszen az igénylési folyamat néhány nap alatt lezajlik.


Lízing esetén

Autólízing esetében a finanszírozásban közreműködő bank vásárolja meg az előző tulajdonostól a kiszemelt gépjárművet, amelyet aztán a használatunkba ad. Vagyis lízing esetén a tulajdonos maga a pénzintézet és csak az utolsó törlesztőrészlet esetén változik ez az állapot. Vagyis tulajdonjogot csak a teljes futamidő végével tud majd szerezni a szerződő fél. Addig gyakorlatilag csak birtoklói vagyunk ennek az autónak. Ilyenkor jogilag sem vagyunk tulajdonosok, csak birtokoljuk azt a szerződés alapján. Vagyis, ha így vásárolunk autót, érezhetjük úgy, hogy a miénk ez az autó, de nem egy esetben komolyan korlátozva vannak a tulajdonosi jogosítványaink.



Vagyis bár kedvezőbb lehet a havi törlesztőrészlet mint például egy hitel esetén, de ehhez egyrészt 20-40 % önerővel kell rendelkezni, másrészt meg van szabva, hogy milyen paraméterekkel rendelkező autót vásárolhatunk meg. Azaz például 12 évnél idősebb autó nem jöhet szóba. Ezen felül a lízingszerződés a legtöbb esetben előírja a casco kötését, amelynek díja rendszerint a törlesztőrészletekbe épül, vagyis ez egy jóval hosszadalmasabb folyamat, mint egy autóhitel esetében. Ami biztos, hogy ha magánszemélyként lízingel valaki, a kocsi az utolsó részletek befizetését követően automatikusan a nevére kerül az illetőnek.


Ahogy a fentiekből is látható, számos lehetőség áll rendelkezésre akkor, ha valaki nem rendelkezik elég pénzzel az autó vásárláshoz. Azonban érdemes alaposan felmérni mindezeket és a velük járó kötelezettségeket. Így mindig biztos lehet abban, hogy a lehető legjobb konstrukciót választja majd a lehetőségeihez mérten.


62 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page