top of page

Az elévülésről

Frissítve: 2022. szept. 21.


Mit jelent az elévülés a tartozások esetében?

Meglepően sokszor találkozunk olyan esettel, amikor az ügyfelünkön olyan tartozást próbálnak behajtani, ami igazából már elévült. Az elévülésről azt kell tudni, hogy főszabály szerint a banki tartozások, illetve azok jogi érvényesíthetősége 5 év alatt évül el, ha a vonatkozó törvényben előírt feltételek is fennállnak az adott ügy esetében. Lássuk mik is ezek!


Nézzük először, hogy mi is évül el valójában

Az elévülés nem azt jelenti, hogy megszűnik a tartozás, hanem hogy annak a jogi érvényesíthetősége szűnik meg. Ez azt jelenti, hogy ugyan maga a tartozás még egy darabig megmarad, de behajtani már nem lehet.

Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy az elévülés nem automatikusan következik be! Attól tehát, hogy eltelt az elévüléshez szükséges idő és fennállnak a törvény által megszabott feltételek, még simán behajtható a tartozás. Az elévülés csak akkor következik be, ha erre hivatkozunk is. Az egy másik kérdés, hogy vannak olyan követeléskezelők, amelyek sokszor még ilyenkor sem hajlandóak elismerni az adott tartozás elévülését, csak majd némi jogi munka hatására.



Milyen feltételek esetében következik be az elévülés?

Az 5 év elévülési idő a tartozás esedékessé válásától indul, azaz attól az időponttól, amikor a bank felmondja a hitelszerződést. Ez azt jelenti, hogy egy élő hitel nem tud elévülni, hiszen még nem vált esedékessé. Esedékessé majd a felmondással válik. Az MKB Bank pl. rendkívül türelmes bank, előfordult, hogy nemfizetés esetén 5-6 évig sem mondta fel az adott szerződést. Ebben az esetben nem mondhatjuk, hogy ez a tartozás vagy ennek a tartozásnak a jogi érvényesíthetősége elévült volna, hiszen el se indult még az elévülési idő, mert nem vált esedékessé a tartozás. Esedékessé tehát a hitelszerződés felmondásával válik a tartozás, ekkor indul el az elévülési folyamat. Ha ezt a folyamatot 5 éven keresztül nem szakítja meg semmi, akkor elévült az ügy.




Milyen események szakítják meg az elévülési folyamatot?


Az elévülés megszakítása azt jelenti, hogy vannak olyan események, amelyek a törvény szerint megszakítják az elévülési folyamatot. Tehát hiába telt el mondjuk négy és félév az esedékessé válás időpontjától, ha bekövetkezik egy ilyen esemény, ami megszakítja az elvülést, akkor onnantól újra kezdődik az 5 év. Tehát az elévülés megszakítása azt jelenti, hogy a megszakítás időpontjától az elévülési idő, főszabály szerint 5 év, újra kezdődik.


Nézzük, hogy mik lehetnek ezek az események. Itt nagyon fontos megjegyeznünk, hogy az ide vágó törvény megváltozott 2014-ben. Ezért azt, hogy adott ügyben milyen eseményeket kell figyelembe venni az elévülés szempontjából, az fogja meghatározni, hogy mikor vettük fel a hitelt. 2014. márc 15-én lépett hatályba az új PTK, tehát, ha ez előtt az időpont előtt kötöttünk hitelszerződést, akkor arra még a régi PTK, míg, ha ez után az időpont után vettünk fel hitelt, akkor arra már az új PTK szabályai fognak vonatkozni.





A régi PTK szerint 3 esemény tudja megszakítani az elévülést:

  1. A fizetés. Tehát ha a felmondott tartozásba belefizetünk bármikor bármekkora összeget, akkor ezzel az elévülési időt megszakítjuk, és így újra kezdődik az elévülési idő.

  2. Az elévülést megszakítja, hogyha jogi eljárást indítanak az ügyben.

  3. A harmadik, ami megszakíthatja az elévülést, az egy tértivevényes felszólító levél. Tehát ha kiküldenek egy tértivevényes felszólító levelet és tértivevénnyel tudják igazolni ennek az átvételét vagy át nem vételét, akkor ez is megszakítja az elévülést. Itt fontos megjegyezni, hogy hiába nem veszünk át egy tértivevényes levelet, a kézbesítési vélelem miatt az a 2. kézbesítési kísérletet követő 5. napon átvettnek minősül.


A régi PTK szabályai szerint tehát nagyon nehezen következik be elévülés. Hiszen, ha csak 4 évenként kiküld egy tértivevényes felszólító levelet a pénzintézet, már ezzel eléri azt, hogy a tartozás soha ne tudjon elévülni.

Azokban az ügyekben, amelyekre már az új PTK vonatkozik, könnyebb a helyzet. Ezért érdemes adósságrendezés tanácsadást kérni, hogy a rengeteg részlettel tisztában legyünk.



Könyebb adósságrendezés az új PTK segítségével

Az új PTK ugyanis szűkítette az elévülés megszakítására alkalmas eseményeket. Az elévülést itt is meg fogja szakítani:

  1. ha az adós akár 1 Ft-ot befizet a tartozásába, vagy

  2. ha valamilyen jogi eljárást kezdeményez a hitelező a tartozás behajtására.

  3. VISZONT!

  4. Már NEM szakítja meg az új PTK szabályai szerint az elévülést az, ha tértivevényes felszólító levelet küld ki a pénzintézet.


Ezzel akarják gyorsabb jogi érvényesítésre biztatni a pénzintézeteket és hitelezőket, akiknek kintlévőségeik vannak.

A fentiek miatt nagyon nem mindegy, hogy mikor kezdi el az ember intézni az elévülést. Sajnos sokszor találkozunk olyannal, hogy ha kicsit korábban keres meg minket az ügyfél, akkor el lehetett volna intézni az elévülést, de mivel közben bekövetkezett egy olyan esemény, ami megszakította az elévülési folyamatot, ez a hajó elment.

Ha úgy gondolja, hogy Önnek is van olyan valós vagy el nem ismert tartozása, amely elévülhetett, úgy kérje a segítségünk a gombra kattintva.



Ha Önnek is segítségre lenne szüksége kérje ingyenes adósság-elemzésünket.





78 786 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page