top of page

Mi történik bedőlt hitelek esetén?

Amikor az ember hitelt vesz fel, annak törlesztőrészletei és a szerződésben rögzített kötelességek bizony hosszú éveken keresztül elkísérik. Ez pedig azzal jár, hogy ha az ember valami miatt átmenetileg valami miatt nem tudja kifizetni a kiszabott havi díjat, akkor az következményekkel és szankciókkal jár. Éppen ezért fontos már az első perctől kezdve tudatosan cselekedni, ha ilyen szorult szituációba kerülünk.


Bedőlt hitelek esetén a legjobb, ha felkeresi az illetékes pénzintézetet!


Amennyiben valami miatt úgy alakul, hogy egy ideig nem tudja fizetni a hitel felvételekor szerződésben rögzített havi törlesztőt, akkor semmiképpen sem szabad szó nélkül várni az a felszólításokat és értesítőket, reménykedve valamiféle haladékban. A pénzintézetek ugyanis csak abban az esetben tudnak segíteni, ha felkeresi őket. Ilyenkor jó esetben néhány hónap haladékot lehet kérni, amíg rendeződik a helyzet. Viszont ha nem érkezik megkeresés a bank felé, akkor érkezik az értesítés a tartozásról már az első elmaradást könyvelő hónapban. Ilyenkor pedig rövid út vezet ahhoz, hogy a követelés behajtó céghez vagy akár bíróság elé kerüljön.


Bedőlt hitelek megoldása behajtók által


Bedőlt hitelek esetén a behajtó cégeknek pedig az a feladata, hogy valamilyen módon behajtsák az elmaradt részleteket, amelyekről először felszólító levelek és telefonhívások formájában hívják fel az érintettek figyelmét, de később akár személyes találkozásra is sor kerülhet. Amennyiben valami miatt általuk sem sikerül rendezni a tartozást, akkor a követelés újra visszakerül a pénzintézethez. Ők ilyenkor automatikusan felmondják a szerződést, amelyet követően kétféle opció létezik a helyzet megoldására. Az egyik, hogy egy ideális feltételekkel rendelkező ingatlanhitel esetén a bíróságot kihagyva történik megegyezés. Ennek keretein belül az ingatlan közös értékesítésére is sor kerülhet. A másik megoldás viszont az, hogy bíróságra viszik az ügyet és ennek keretein belül végrehajtást kérnek. Ilyenkor fokozatosan megkezdődik a tartozás behajtása, legyen szó bankszámla letiltásról és a fizetés bizonyos százalékának levonásáról, ingatlan vagy ingóság lefoglalásról vagy árverésről. Ez a folyamat évekig is elhúzódhat az adott körülményektől függően.Mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni


A fentiekből látható, hogy számos opció létezik arra, mi történhet bedőlt hitelek megoldása esetén. Azonban az bizonyos, hogy egy megfelelő szakember közreműködése nyomán olyan kompromisszumos megoldást köthet az érintett a követeléskezelővel, amely által kamatmentessé válik a törlesztés és elérhetővé válik akár a tartozás egy részének elengedése is. Mindezeken felül az is lehetséges, hogy az új megegyezés alapján az Ön számára vállalható havi részletekben fizetheti vissza a fennmaradt tartozást, ráadásul a megindított végrehajtási eljárások, a letiltás, az inkasszó és az árverezés is megszűnik. Vagyis létezik megoldás bedőlt hitelek esetén, viszont fontos logikusan cselekedni és szakember segítségét kérni a legjobb opciók eléréséhez.

54 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page