top of page

4 jó tanács bedőlt hitelek megoldása esetén

Egy hitelt hosszú évekre vesz fel az ember, amely idő alatt bizony nem kevés váratlan helyzet elé állíthat az élet. Ezek pedig hatással lehetnek az ember anyagi biztonságára és mindennapi megélhetésére is. Egy-egy ilyen szituáció pedig akár azzal is járhat, hogy önhibáján kívül nem tudja befizetni a hitele törlesztő részletét. Ilyenkor sokan kétségbe esnek, hiszen mindez akár bírósági eljáráshoz és az otthon elveszítéséhez is vezethet. Ezért fontos annyira a bedőlt hitelek megoldása, amellyel kapcsolatban most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


1. Az első lépcső a bedőlt hitelek megoldása esetén: mindenképpen keresse fel az adott pénzintézetet!


Ha olyan élethelyzet áll elő, ami miatt nem tudja fizetni a hitel felvételekor szerződésben rögzített havi törlesztőt, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie az adott pénzintézetet. Ilyenkor jó esetben néhány hónap haladékot lehet kérni, amíg rendeződik a helyzet. Viszont ha nem érkezik megkeresés a bank felé, akkor érkezik az értesítés a tartozásról már az első elmaradást könyvelő hónapban. Ilyenkor pedig rövid út vezet ahhoz, hogy a követelés behajtó céghez kerüljön.


2. A behajtókkal is rendezhető a tartozás egy bizonyos ponton


Ezeknek a cégeknek pedig az a feladata, hogy valamilyen módon behajtsák az elmaradt részleteket, amelyekről először felszólító levelek és telefonhívások formájában hívják fel az érintettek figyelmét, de később akár személyes találkozásra is sor kerülhet.


3. Ha a behajtók nem zajlik le sikeresen az adósságrendezés


Amennyiben valami miatt a behajtóval sem sikerül rendezni a tartozást, akkor a követelés újra visszakerül a pénzintézethez, akik felmondják a megkötött szerződést. Egy megfelelő ingatlanhitel esetén a bíróságot kihagyva történhet megegyezés, amelynek keretein belül a közös értékesítésre is sor kerülhet. A másik opció az, hogy bíróságra viszik az ügyet, és végrehajtást kérnek. Ilyenkor fokozatosan megkezdődik a tartozás behajtása, legyen szó bankszámla letiltásról és a fizetés bizonyos százalékának levonásáról, ingatlan vagy ingóság lefoglalásról vagy árverésről. Ez a folyamat évekig is elhúzódhat az adott körülményektől függően.4. Adósságrendezés szakember által


Az adósságrendezés során egy szakember közreműködése nyomán olyan kompromisszumos megoldást köthet az érintett a követeléskezelővel, amely által kamatmentessé válik a törlesztés és elérhetővé válik akár a tartozás egy részének elengedése is. Mindezeken felül az is lehetséges, hogy az új megegyezés alapján az Ön számára vállalható havi részletekben fizetheti vissza a fennmaradt tartozást, ráadásul a megindított végrehajtási eljárások, a letiltás, az inkasszó és az árverezés is megszűnik.


Vagyis ahogy a fentiekből is látható, a bedőlt hitelek megoldása igen sokrétű, azonban ahhoz, hogy mindez a gyakorlatban is megvalósuljon és mielőbb megszűnjön a probléma, mindenképpen minél előbb cselekedni kell.
100 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page