top of page

4 dolog amit jó tudni bedőlt hitelek megoldása esetén!

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor egy hitel felvétele lehet a kulcs egy jobb jövő reményéhez. Mivel azonban egy ilyen kölcsönt jellemzően hosszú futamidőre vesz fel az ember, akár önhibáján kívül is megeshet, hogy egy váratlan esemény miatt elmarad a részletekkel. Sokaknak ilyenkor rögtön az jut eszükbe, hogy innentől kezdve minden birtokukban lévő ingóság és ingatlan veszélybe kerül. Ám a bedőlt hitelek megoldása ennél egyszerűbb is lehet. Lássuk, mire gondolunk adósságrendezés esetén!


1. A bedőlt hitelek megoldása esetén az első lépés a pénzintézet felkeresése!


Ha bármilyen váratlan esemény miatt olyan élethelyzet áll elő, ami miatt nem tudja fizetni a hitelét és elmarad az annak idején szerződésben rögzített havi törlesztőrészletekkel, akkor semmiképpen nem érdemes csendben várni. Mielőbb fel kell keresnie az adott pénzintézetet. Ugyanis, ha időben lép, akkor jó esetben néhány hónap haladékot lehet kérni, amíg rendeződik a helyzet, ez pedig hatalmas segítséget jelenthet. Viszont, ha nem érkezik megkeresés a bank felé, akkor érkezik az értesítés a tartozásról már az első elmaradást könyvelő hónapban. Ilyenkor pedig rövid út vezet ahhoz, hogy a követelés behajtó céghez kerüljön az ügy. Vagyis minél előbb ajánlott a bedőlt hitelek megoldása kapcsán szakmai segítséget kérni.


2. Milyen módon vehetik fel Önnel a kapcsolatot?


Ha nem sikerül időben egyeztetni a bankkal, akkor az ügy behajtóhoz kerül. Ezeknek a cégeknek pedig az a feladata, hogy valamilyen módon behajtsák az elmaradt részleteket, amelyekről először felszólító levelek és telefonhívások formájában hívják fel az érintettek figyelmét, de később akár személyes találkozásra is sor kerülhet.


3. Mi történik, ha behajtóval sem sikerül rendezni a tartozást?


Ebben az esetben a követelés újra visszakerül a pénzintézethez, akik felmondják a megkötött szerződést. Ilyenkor a bíróságot kihagyva történhet megegyezés. A másik opció az, hogy bíróságra viszik az ügyet, és végrehajtást kérnek. Ilyenkor fokozatosan megkezdődik a tartozás behajtása, legyen szó a bankszámla inkasszózásáról és a fizetés bizonyos százalékának letiltásáról, ingatlan vagy ingóság lefoglalásról és árverésről. Az adósságrendezés pedig ebben a formában akár évekig is elhúzódhat az adott körülményektől függően.


4. Az adósságrendezés kapcsán érdemes szakmai segítséget kérni!


Az adósságrendezés során egy szakember közreműködésével olyan kompromisszumos megoldást köthet az érintett a követeléskezelővel, amely által kamatmentessé válik a törlesztés és elérhetővé válik akár a tartozás egy részének elengedése is. Mindezeken felül a megindított végrehajtási eljárások, a letiltás, az inkasszó és az árverezés is megáll.

Ahhoz, hogy a bedőlt hitelek megoldása és az adósságrendezés megnyugtatóan megvalósuljon minél előbb érdemes segítséget kérni.




68 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page