top of page

Mit lehet tenni végrehajtás esetén?

Frissítve: 2022. máj. 5.

Adósság esetén nem az adósságrendezési szolgáltatás, hanem az adósságrendezés halogatása kerül sokba


Ha adóssága van, pláne felmondott banki hitelből eredő adóssága, akkor az adósság rendezésének halogatása nagyon sokba, akár az otthona elvesztésébe is kerülhet!

Az utóbbi időben sokan kerestek meg minket olyanok, akik korábban igénybe vették ingyenes adósságrendezés tanácsadásunkat, ajánlottunk is megoldást a problémájukra, mégsem bíztak akkor meg minket az adósságuk rendezésével. Majd csak hónapokkal később keresnek kétségbeesve újra meg minket, amikor átkerült az ügyük végrehajtóhoz, vagy megkapták az első csonka fizetésüket, vagy a bankszámlájukról elvitte a végrehajtó az összes pénzt, vagy lefoglalta az autójukat, vagy megjött az árverési hirdetmény az otthonukra. Vannak nagyon szívbemarkoló esetek, amikor már nem tudjuk vállalni az ügyet, mert mi sem látunk kiutat az időközben kialakult helyzetből, pedig hónapokkal korábban még tudtunk volna segíteni. Az esetek nagyrészében azonban még ilyenkor is tudunk segíteni, azonban biztos, hogy ahhoz képest rosszabb eredménnyel, mintha korábban kaptunk volna megbízást az ügy intézésére.


adósság, adósságrendezési tanácsadás

Miért van ez így?


Egyrészt, ha végrehajtóhoz került az ügy, akkor máris megnő a tartozás nagyjából 10%-al, ami a végrehajtó díja. Tehát, ha eddig 10 millió forint volt a tartozás, akkor most már 11 millió forint. Másrészt pedig a végrehajtó elkezdi végezni a feladatát és az első dolga az lesz, hogy felméri az adós vagyoni helyzetét. Ha azt találja, hogy van jövedelem, ingó és ingatlan vagyon, amiből be tudja szedni a tartozást, akkor máris előnytelenebb feltételekkel tudjuk megszabadítani az ügyfelünket az adósságtól, mintha még azelőtt megbízott volna az adóssága rendezésével, hogy átkerült volna az ügy végrehajtóhoz. Nagyon fontos, a behajtó (cég) és a végrehajtó nem ugyanaz! A behajtó vagy másképpen követeléskezelő, valamilyen cég szokott lenni, amelyik megvásárolja a banktól a bedőlt hiteleket a tartozásnál jóval kisebb összegért, és abból él, hogy az adóstól viszont a teljes tartozást próbálja behajtani a menet közben keletkező kamatokkal együtt. Neki ehhez azon kívül, hogy fenyegetőzik és megbíz egy önálló bírósági végrehajtót az adósság beszedésével, igazából semmilyen más eszköz nincs a kezében. EBBEN A FÁZISBAN TUDJUK A LEGELŐNYÖSEBB FELTÉTELEK MELLETT MEGSZABADÍTANI ÜGYFELEINKET AZ ADÓSSÁGUKTÓL! Más szóval, néhány kivételtől eltekintve, ebben a fázisban lehet a legtöbbet elengedtetni a tartozásból.


Mi van akkor, ha már végrehajtóhoz került az ügy?


Az esetek túlnyomó többségében ilyenkor is tudunk segíteni, de valószínűleg kevesebbet fogunk tudni elengedtetni a tartozásból, mintha még nem lenne végrehajtáson az ügy. Különösen igaz ez akkor, ha tud a végrehajtó jövedelemből, azaz fizetésből, nyugdíjból, egyéb munkabér jellegű jövedelemből letiltani, vagy rátette a végrehajtási jogot egy, az adósságtól nagyobb értékű ingatlanra. Kétségbeesni ekkor sem kell, de ha eddig nem tette, akkor most sürgősen kérje szakember segítségét, mert HA MÉG IDŐBEN TUDUNK LÉPNI, MEG TUDJUK AKADÁLYOZNI AZ AUTÓJA LEFOGLALÁSÁT, AZ OTTHONA ELÁRVEREZÉSÉT, A BANKSZÁMLÁJA LEÜRÍTÉSÉT, VAGY MEG TUDJUK ELŐZNI A FIZETÉSE LETILTÁSÁT.


adósság, adósságrendezési tanácsadás

Miért nem megoldás a letiltás?


Sokan azt hiszik, hogy ha letiltanak a jövedelmükből, akkor azzal a gond le van tudva, majd abból kiegyenlítik a tartozást. Majd évek elteltével keresnek meg minket azzal, hogy már a tartozásukat rég levonták a fizetésükből, de nemhogy csökkent volna az adósság, hanem nőtt, vagy jobbik esetben csökkent ugyan, de még mindig rengeteggel tartoznak, így sose szabadulnak meg tőle. Ez egyrészt azért van, mert nem a teljes levont összeg kerül elszámolásra az adósságra, mivel abból a végrehajtó levonja a saját díját, másrészt pedig attól, hogy vonnak a fizetésből a kamatokat még továbbra is ráteszik a tartozásra. Magyarul, elviszi a kamat a levont pénzt, az adósság pedig alig, vagy egyáltalán nem csökken. Lásd konkrét számokkal a keretes példában.



Ráadásul attól, hogy tiltanak a fizetésünkből még sor kerülhet árverésre is, ha aránytalanul hosszú ideig tartana az adósság behajtása csak a letiltásból. Lásd az előző 28 éves példát!


Ha már van letiltás, akkor megpróbáljuk megoldani, hogy ne lehessen letiltani az ügyfelünk jövedelméből, vagy ha van rá megfelelő indok, felfüggesztettjük az ügyfelünk ellen folyó végrehajtást. Így újra jó eredménnyel tudjuk lecsökkenteni ügyfelünk tartozását. Viszont, ha ez nem megy, akkor LETILTÁS ESETÉN AZZAL KELL SZÁMOLNI, HOGY A HAVONTA LETILTOTT ÖSSZEGNÉL CSAK NAGYOBB, (van olyan pénzintézet, ahol, csak másfélszer nagyobb) HAVI RÉSZLETFIZETÉS VÁLLALÁSA ESETÉN LEHETSÉGES A TARTOZÁS LECSÖKKENTÉSE, HA EGYÁLTALÁN VAN MÉG LEHETŐSÉG RÉSZLETFIZETÉSRE.



Mit lehet tenni árverés esetén?


A vonatkozó jogszabályok 2021 évi módosításának köszönhetően sajnos sokkal gyorsabban el lehet árverezni egy ingatlant, mint korábban. Ezért nagyon fontos, hogy időben szakemberhez forduljon. Az árverés előszobája az úgynevezett becsérték közlő levél kiküldése. Ebben közli a végrehajtó, hogy mennyiért akarja majd elárverezni az ingatlant. Ezt a kézbesítéstől számított 15 napon belül meg lehet támadni, és így elegendő időt lehet nyerni ahhoz, hogy egy tisztességes megállapodást hozzunk tető alá a követeléskezelővel.

Ha ez a hajó elment, még mindig meg tudjuk akadályozni az ingatlan elárverezését, viszont ennek az eljárási költségei jóval nagyobbak, mintha korábban el lehetett volna kezdeni intézni az ügyet.


AZ, HOGY SIKERÜL-E MEGMENTENÜNK EGY HÁZAT, AKÁR NÉHÁNY NAPON IS MÚLHAT!!!


Ha elárverezik az ingatlant, akkor eltűnik az adósság?


A rossz hír az, hogy ha nagyobb az adósság, mint amennyiért elárverezték a házat, akkor a maradékot, továbbra is követelni fogják, és a végrehajtó továbbra sem fogja békén hagyni. Viszont ilyen esetekben is tudunk segíteni a fennmaradó tartozás töredékére való lecsökkentésével.


NEM GYŐZZÜK TEHÁT HANGSÚLYOZNI, HOGY ADÓSSÁGRENDEZÉS ESETÉN A LEGFONTOSABB TÉNYEZŐ AZ IDŐ!!! BÁRMILYEN IRATOT KAP, PLÁNE, HA AZON ELLENTMONDÁSI, FELLEBBEZÉSI HATÁRIDŐ IS VAN, AZONNAL KÉRJE SZAKEMBER TANÁCSÁT, FORDULJON HOZZÁNK, KÉRJE TANÁCSUNKAT, VEGYE IGÉNYBE INGYENES ADÓSSÁG-ELEMZÉS SZOLGÁLTATÁSUNKAT!!!





bottom of page