top of page

Mit jelent a folyamatos árverés?

Ha végrehajtás indul egy adós ellen, akkor különböző eszközök állnak végrehajtó rendelkezésére. Ilyen lehet például a jövedelem letiltás, inkasszó, valamint a legrettegettebb folyamat az adósok részéről, az árverés, ezen belül pedig a folyamatos árverés. De mégis mikor beszélünk folyamatos árverésről is mit jelent ez? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.


Hogy juthat el valaki a folyamatos árverésig?

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy ha valakinek az árverezésre kerülő ingatlan jelenti az állandó lakóhelyét és nincs is más hely, ahova költözhetne, akkor a becsérték 100%-án lehet kiírni árverésre az ingatlant. Ez azt jelenti, hogy ha például tízmillió forint a becsértéke az ingatlannak, akkor innen csak felfelé lehet licitálni. Ha nem viszik el az ingatlant az árverésen, akkor az egy sikertelen árverésnek számít, amelyet követően a végrehajtó újra kiírja licitre az ingatlant. Ez már az ismételt árverési eljárás. Ha ekkor sem jár sikerrel az árverés, akkor következik egy úgynevezett átvételi eljárás, amely egy speciális árverési fajta.


Az átvételi eljárás két szempontból is eltér az árveréstől. Egyrészt ez csak 15 napig tart, másrészt nem licitálhat bárki, csak az, aki hitelezőként rajta szerepel az adott tulajdoni lapon. Ez lehet egy bank, követeléskezelő, közműszolgáltató, magánember, az is lehet, hogy van 4-5, vagy akár több olyan hitelező, akinek tartozik az adós és rá is került a követelésük az a szobán forgó ingatlan tulajdonlapjára. Ekkor ők az átvételi eljárás során licitálhatnak az ingatlanra. A szabályok gyakorlatilag ugyanazok a 15 nap alatt, vagyis nem lehet a becsérték 100%-a alá menni, viszont a követelést a hitelező nyilvánvalóan beszámíthatja a „vételárba”, de csak 50% erejéig. Ha ez is sikertelen, akkor következik a folyamatos árverés.


Mit jelent a folyamatos árverés?

Az online felületen van egy külön olyan fül, ahova a folyamatos árverés alatt levő ingatlanok kerülnek. Itt tehát olyan ingatlanok találhatók, amelyek esetében már legalább két sikertelen árverés és egy átvételi eljárás is lezajlott. Ez folyamatosan fenn van az mvbk.hu oldalon és ha egyszer valaki úgy dönt, hogy szeretne rá licitálni, akkor az első licit napjával indul meg újra az árverés, amely a becsérték 100%-val kezdődik és a licit beérkezését követő 30 napig tart. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket az ingatlanokat ritkábban viszik el, hiszen a lehetőség korábban már adott volt mindenkinek és a hitelezőnek egyaránt. A sikertelenséget legtöbbször az okozza, hogy túlértékelt az ingatlan becsértéke vagy olyan településen van, ahol eleve nagyon rossz az ingatlan forgalom. Sok ilyen kistelepülés van Magyarországon, ahol egyszerűen nem kelnek el az ingatlanok és 28-30 ingatlan is van folyamatos árverés alatt egy-egy ilyen településen.


Ha egy év eltelik folyamatos árverés alatt sikertelenül, akkor a becsérték a 100%-ról 90%-ra leszállítható. Amennyiben pedig ezután sincs vevő, akkor a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy 90% alá is levihető legyen közös megegyezéssel az alap licit ár. Ilyenkor azonban szabály az, hogy semmiképpen sem maradhat fenn az adósnak tartozása.


Mivel minket általában végrehajtási fázisban keres meg az adós, ez a helyzet határozottan rontja az alku pozíciót, nehéz ilyenkor jó egyezséget kötni. Abban az esetben viszont, ha folyamatos árverésre kerül az ingatlan, az alku pozíció javul. Hiszen a bank azt látja, hogy a végrehajtás elment a végsőkig, de mégsem jut a pénzéhez. Ez jó alap lehet egy megfelelő ajánlathoz.

3 309 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page