top of page

Mit jelent a családi csődvédelem?

A családi csődvédelem egy, az állam által biztosított megoldás adósok részére, amely körülbelül három éve érhető el a rossz pénzügyi helyzetbe kerülők számára. Bár van az az élethelyzet, amikor kifejezetten jó megoldás lehet a csődvédelem, sőt, nem egy szituációban ez jelentheti az egyetlen lehetőséget, ennek ellenére egyelőre viszonylag kevesen éltek a lehetőséggel. Lássuk, mi is lehet ennek az oka, mivel jár a csődvédelem és milyen feltételei vannak!


Milyen feltételei vannak a családi csődvédelemnek?


Számos különböző feltétel létezik, amelyek közül mindegyiknek meg kell felelnie annak az adósnak, aki élni kíván ezzel a lehetőséggel.

1. Az első, hogy valamennyi vagyonnal rendelkeznie kell az érintettnek, kizárólag csak adóssággal nem lehet részt venni benne. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy saját ingatlannal mindenképpen rendelkeznie kell az adósnak.

2. A másik az, hogy rendszeres jövedelemmel is rendelkezni kell, vagyis, ha valaki munkanélküli, vagy nincs bejelentett jövedelme, szintén nem tud jelentkezni ebbe a programba.

3. A harmadik, hogy már a kezdetektől, amikor az adós belép a programba, fizetnie kell a bank, vagy követeléskezelő felé egy minimális törlesztő részletet. Azt, hogy ez pontosan mennyi és hogy kell kiszámolni, az erre vonatkozó jogszabály tartalmazza.

4. A negyedik, hogy a megállapodás megkötésétől öt éven keresztül a pénzintézetekkel és a csődbiztossal is együtt kell folyamatosan működni. Vagyis bár az adós érdekében történik mindez, nem ő fog rendelkezni a saját jövedelmével.

5. Az ötödik pedig az, hogy ha van adóstárs vagy más érintett, nekik is részt kell venniük a családi csődvédelemben, ez alól senki nem képezhet kivételt.

Ha mindezeknek megfelel az adós és képes vállalni az ezzel járó kötelezettségeket, jó megoldás lehet a családi csődvédelem. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez az eljárás valóban szigorú pénzügyi fegyelmet és kontrollt jelent egy külső személy által.


Milyen hatással van a végrehajtásra a csődvédelem?


A csődvédelem leállítja a végrehajtást, minden ezzel kapcsolatos cselekmény szünetel, például nincs inkasszó vagy éppen árverés. Fontos tudni, hogy ha megköttetik a megállapodás, de már van árverésre kitűzött dátum, ilyen esetben az is törlődik. Azonban, ha a csődvédelmi programba való belépés előtt érkezett érvényes licit, akkor az az árverés már végig fog menni. Vagyis ebben az esetben az ingatlan már nem menthető meg, ám ettől a csődvédelmet befogadják.


Bizonyos szituációkban hatalmas segítséget jelenthet a családi csődvédelem azon adósok számára, akik megfelelnek a program feltételeinek. Ezen felül pedig nagyon át kell gondolni az, hogy mivel is jár a megállapodás megkötése, hiszen éveken át lesz mellettünk valaki, aki dönt a jövedelmünkkel kapcsolatban.777 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page