top of page

Mire figyeljünk oda, ha végrehajtónál járunk?

Frissítve: 2023. jan. 31.

A végrehajtótól kapott, a tartozás megfizetésére való felszólítás minden esetben tartalmazza azt is, hogy az illető bizonyos időintervallumon belül keresse fel a megfelelő végrehajtóirodát. Ám nagyon fontos tisztában lenni néhány dologgal ezzel kapcsolatban. Például azzal, hogy milyen jogaink vannak a végrehajtó előtt, hogyan érdemes nála eljárni, mire figyeljünk oda? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.


Amikor megindul a végrehajtás

Amikor valaki ellen végrehajtás indul, az első okirat, amit megkap, a végrehajtás záradékkal vagy végrehajtási lappal együtt, az a tartozás megfizetésére való felszólítás. Ebben a dokumentumban szerepel az is, hogy az adós 15 napon belül keresse fel a végrehajtó irodát. Azt, hogy az adott irodában mikor van személyes ügyfélfogadás általában a levél fejlécében is megtaláljuk, de az interneten minden végrehajtó esetében meg lehet nézni. Általában egy végrehajtónál rengetegen vannak, így ajánlott kicsivel a nyitás előtt vagy az ügyfélfogadási idő végén érkezni, ha nem szeretnénk órákon keresztül sorban állni.


Mire érdemes figyelni a végrehajtónál tett személyes látogatás során?

Ha ügyet akarunk intézni a végrehajtónál, előtte mindenképpen tisztázzuk magunkban, hogy pontosan mit is akarunk elintézni, milyen iratot szeretnénk kikérni. Azért jó ezt pontosan tudni, mert így kisebb esélye van, hogy esetlegesen egy nem túl segítőkész ügyintéző elbizonytalanítson és dolgunk végezetlenül küldjön minket haza. Ha a kérésünket nem akarják teljesíteni, akkor mindenképpen kérjünk jegyzőkönyvet erről. A LÉNYEG, HOGY PAPÍR NÉLKÜL SEMMI KÉPEN NEM JÖVÜNK EL A VÉGREHAJTÓTÓL! Amikor végzünk tehát, vagy az a papír lesz nálunk, amiért mentünk, vagy, ha ez valami miatt nem tud teljesülni, akkor egy jegyzőkönyv arról, hogy az adott kérésünket megtagadták. Hogy miért fontos ez?


Sokszor előfordul például, hogy valaki azért keresi fel a végrehajtót, mert azon kívül, hogy 33%-os letiltás jött a jövedelmére, a maradék összeget a végrehajtó a számlájáról inkasszálta. Vagyis ott marad az adott hónapban pénz nélkül. Ilyenkor a cél, amit el kell érni az, hogy a végrehajtó szüntesse meg az inkasszót. Amennyiben erre valamilyen okból kifolyólag nem hajlandó, ám erről nem születik ott a helyszínen jegyzőkönyv, akkor gyakorlatilag értelmetlen volt a látogatás. Viszont, ha kérünk az ott történtekről egy hivatalos dokumentumot, akkor már van a kezünkben valami minderről, amely később még aranyat érhet. Egyébként a tapasztalat azt mutatja, hogy a fentihez hasonló esetekben nagy százalékban inkább megszünteti a végrehajtó az inkasszót, minthogy jegyzőkönyvet állítson ki az elutasításról. Jó tanács továbbá, hogy ilyen esetben ajánlott úgy menni a végrehajtóhoz, hogy magunkkal visszük az előző havi bankszámla kivonatokat is, amelyek alapján hitelt érdemlően meg tudjuk mutatni neki, hogy a számlára ténylegesen csak a munkabérünk érkezik.

A lényeg, hogy ne ijedjünk meg és ilyen szituációban is maradjunk mindig magabiztosak és higgadtak és ne hagyjuk magunkat lerázni. A legfontosabb, hogy ha valamilyen kérésünket a végrehajtó jogosan vagy jogtalanul megtagadja, kérjünk róla jegyzőkönyvet. Ezt pedig aláírás előtt mindig olvassuk el és egy példányt belőle gondosan őrizzünk meg!

140 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page