top of page

Mi is az a Pénzügyi Békéltető Testület és mit érdemes róla tudni?

Frissítve: 2021. nov. 30.

Amikor úgy tűnik, egy adósság esetén nincs esély a megállapodásra a pénzügyi szolgáltatóval, megoldás lehet, ha a Pénzügyi Békéltető Testület-hez, röviden PTB-hez fordul az érintett. De mégis mi ez a szervezet, miben más, mint a bíróság és miért van szükség hozzá szakember segítségére? Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.


Mi is az a PTB?


A Magyar Nemzeti Bank által működtetett Pénzügyi Békéltető Testületről lényeges tudni, hogy bár ez nem egy jogi fórum, de a Magyarországon felállított bankok, pénzügyi szolgáltatók és fogyasztók közötti viták rendezésére szolgáló testület.


Miben különbözik a bíróság és a Pénzügyi Békéltető Testület?


Alapjaiban abban, hogy a PBT eljárás jóval rövidebb és egyszerűbb, mint a bírósági. Ettől függetlenül erősen ajánlott egy szakértő jelenléte a tárgyaláson, hiszen ennek hiányában könnyen előfordulhat, hogy a fogyasztó, azaz az adós részéről elmondottak -érthető módon- a sérelmei elpanaszolásáról fognak szólni, nem pedig az ügy szempontjából lényeges tényekről, ami viszont nem az adós számára kedvező döntés megszületéséhez fog vezetni.


Mikor lehet a PTB-hez fordulni?


Ennek feltétele, a korábbi megegyezési próbálkozás, tehát, hogy előzetesen az adós már próbált megegyezni a pénzügyi szolgáltatóval, de az nem sikerült.


Milyen költségei vannak annak, ha valaki a PTB-hez fordul?


Míg egy bírósági eljárás perköltséggel, illetékkel és egyéb kiadásokkal jár, addig maga PTB-vel kapcsolatos ügyek nem kerülnek pénzbe. Míg a bíróságnál szabály az, hogy ha valaki elveszíti a pert, akkor a másik fél jogi költsége is minket terhel, a Pénzügyi Békéltető Testület esetében nincs ilyen. Itt kérelmezés folyik, aminek lehet az a kimenetele, hogy elállunk a kérelemtől vagy elutasítják azt, de ez akkor sem jár kiadással.


Mi történik akkor, ha már végrehajtási eljárás alatt van egy ügy. Ilyenkor is fordulhatok a PTB-hez?


Ez sokak esetében tévhit, hogy ilyenkor nem lehet a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulni, pedig van erre lehetőség. Akkor is, ha fizetési meghagyás volt, akkor is ha bírósági eljárás indult.


A fentiekből egyértelműen látható, hogy bár nem minden esetben, de sokszor hasznos lehet a Pénzügyi Békéltető Testület irányába fordulni és ott egy szakértő segítségével megjelenni. Főleg akkor, ha nem sikerült megállapodnunk a bankkal más fórumon vagy nem éppen olyan egyezséget tudtunk elérni, mint amilyet mi igazából szeretnénk.



230 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page