top of page

Mi a különbség az árverés, végrehajtás, és kilakoltatás között?

Frissítve: 2021. okt. 5.


Mi a különbség az árverés, végrehajtás, és kilakoltatás között?

Tisztázzunk három fogalmat, mert sokszor a hozzánk fordulóknak sem világos, mi a különbség közöttük. Ezek a végrehajtás, az árverés, és a kilakoltatás. Sok ember fejében ez a három fogalom összeolvad. Sokaknak a végrehajtás már azt jelenti, hogy elvesztette az ingatlant, árverés lesz, sőt már ki is teszik a házából. Valójában ez nem így van.


Egyrészt, a végrehajtás eljárási cselekmények sorozata, amely tényleg rengeteg eljárási cselekményből áll. Az eljárási cselekmények általában egymásra épülnek, egymást követik a végrehajtási törvényben megfogalmazott fokozatosság elve alapján. Tehát nem rögtön az ingatlant fogják árverésre kitűzni, hanem első lépésben megnézi a végrehajtó, hogy van-e jövedelme, abból van-e már letiltás, tud-e még letiltatni belőle. Ezt követően inkasszó kerülhet a folyószámlára, megnézik, hogy milyen ingóságai vannak, (pl. lefoglalják az autót), majd ezt követően kerülhet sor arra, hogy az ingatlanra megállapítják a becsértéket, majd később kitűzhetik magát az árverést is.


Másrészt, nem eszik olyan forrón a kását. Ha semmiféle jogorvoslat nincs a végrehajtás során, tehát az adós semmilyen jogi lépést nem tesz, onnantól nézve, hogy a követeléskezelő (bank, behajtó cég) átadja az ügyet egy végrehajtónak, mire a végrehajtás elindul, és mire oda jut, hogy árverezésre, majd esetleg kilakoltatásra kerül sor, az kb. 1 évig tart. De mivel az adós vagy az ő megbízásával eljáró másik személy jogorvoslattal élhetnek bizonyos végrehajtási cselekvéseknél, ezért a folyamat sokkal hosszabb időbe telhet, amely során van lehetőség megegyezni a követeléskezelőjével és kedvező(bb) feltételek mellett kikeveredni az adósságból.


Tehát ha valaki ellen végrehajtás indult, az nem jelenti azt, hogy a házát már el is árverezték, ill. ki kellene költözni abból a házból, sőt még ilyenkor is van lehetőség nem csak az ingatlan megmentésére, de akár az adósság lecsökkentésére és kamatmentes részletekben történő visszafizetésre vonatkozó megállapodás megkötésére is.



árverés


Ha azonban árverésre kerül sor és az árverés érvényes licittel lezárul, és a vevő ki is fizeti az árát, akkor a jogerős jegyzőkönyvet követően birtokba át kell adni az ingatlant. Ha ez nem történik meg önkéntesen, akkor kerülhet sor a rettegett kilakoltatásra. Ekkor akár karhatalom segítségével a végrehajtó utcára teheti az adósokat. De ezt rendkívül sok eljárási cselekmény előzi meg, ráadásul mindenkinek joga és lehetősége van, hogy egy árverés során önként adja át az ingatlant, nem kell feltétlenül a kilakoltatást megvárni.


Tehát azért, mert végrehajtás indult Ön ellen, a háza még megmenthető. Az árverés is egy végrehajtási cselekmény, a végrehajtási eljárás utolsó előtti állomása. A felsoroltakon kívül is több eljárási cselekmény van, de ezek mind megtámadhatóak végrehajtási kifogással.


Keressen bennünket adósságrendezés ügyében, ha Ön is egy eredményes, békés megoldást keres. Mi segítünk abban, hogy az adott bankkal vagy pénzintézettel olyan megállapodást tudjon kötni, amit a későbbiekben fog tudni fizetni, és így megmenekülhet az ingatlan, és egy új pénzügyi pályára állíthatja az életét.


Amennyiben kérdése van állunk rendelkezésére, kattintson a kapcsolat menüpontra vagy a cikk alján lévő gombra és vegye fel velünk a kapcsolatot!

1 880 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page