top of page

Hogyan menthetjük meg a végrehajtás alatt álló autónkat?

Frissítve: 2021. okt. 5.


Hogyan menthetjük meg a végrehajtás alatt álló autónkat?

Hogyan lehet kivonni a gépjárművet a végrehajtási eljárás alól?


Sok esetben előfordul, hogy valamilyen tartozás, általában felmondott banki hitel miatt végrehajtás indul az adós ellen. Ilyenkor a végrehajtó végig nézi, hogy az adósnak milyen ingatlan és ingó vagyona van, és mi foglalható le. Megnézi a bankszámláját, amire esetleg inkasszót tud tenni, megnézi a jövedelmét, és megkeresi a munkáltatóját munkabér letiltás miatt. Megnézi, milyen ingatlan vagyona van az adósnak, arra végrehajtási jogot jegyeztethet be és végül elárverezheti. Megnézi, milyen ingó vagyona van az adósnak, ezek közül a gépjármű szokott a legjelentősebb lenni.


Ha találnak gépjárművet az adós nevén, akkor erre is rákerül a végrehajtási jog. Első lépésben lefoglalja a végrehajtó és elidegenítési és terhelési tilalom kerül rá, majd második lépésként kivonhatják a forgalomból, és beszolgáltatják a végrehajtónak. Ezt követően erre is tűzhetnek ki árverést.

Tudni kell, hogy egy ingó árverésnél, mint amilyen az autó árverése is, a kikiáltási ár megállapításakor az érték 30 %-ig le mehet a végrehajtó, azaz egy 1millió forintot érő autót akár 300.0000 Ft-ért is el lehet árverezni. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ha a gépjármű értéke 1.200.000 Ft alatti, akkor nagyon sok esetben lehetőség van arra, hogy a gépjárművet a végrehajtás alól kivonjuk.


Ezt egy olyan jogszabály teszi lehetővé, amely kimondja, hogy ha az adósnak a munkavégzéséhez elengedhetetlenül szükséges a gépjármű használata, és a gépjármű értéke nem éri el a kormányrendeletben meghatározott értékhatárt (2019-ben ez az érték 1.200.000 Ft), akkor az a gépjármű mentesül a végrehajtás alól.


Ehhez a munkáltatótól be kell kérni egy igazolást arról, hogy a munkavégzésünkhöz a gépjármű használat elengedhetetlen. A bíróságra be kell adni ezt a kérelmet, amelyben kérjük, hogy vonják ki a végrehajtás alól a gépjárművet. Amennyiben ezeknek a feltételeknek az adós tényleg megfelel, akkor a bíróság köteles a gépjárművet a végrehajtás alól kivonni. Itt is nagyon fontos, hogy mindig mérlegeljünk, forduljunk szakemberhez adósságrendezés ügyében, és legyünk tisztában a jogainkkal.


Amennyiben kérdése van állunk rendelkezésére, kattintson a kapcsolat menüpontra vagy a cikk alján lévő gombra és vegye fel velünk a kapcsolatot!






1 886 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page