top of page

Erre a 8 szabályra figyelj, ha adósságod van!

Ha valakinek bármilyen jellegű adóssága van, érdemes nagyon odafigyelni a részletekre. Íme 8 olyan alapszabály, amelyekre érdemes figyelmet fordítani ilyen esetekben annak érdekében, hogy minden a lehető legjobb úton haladjon és ne érjenek meglepetések.



1. Legyél mindig elérhető!


Nagyon fontos, hogy a hitelező mindig tudja a pontos elérhetőségeidet. Különösen igaz ez az aktuális lakcímre, valamint a telefonszámra is. Ha elköltözöl mielőbb közöld az új címedet, ugyanis ellenkező esetben nem fogod megkapni a felszólító leveleket, de például azt sem fogod tudni, ha valami miatt végrehajtási eljárást akarnak ellened indítani. Vagyis a te érdeked, hogy légy elérhető, az ellenkezőjéből semmilyen előny nem származik.


2. Vedd át a leveleidet!


Bár a fentiekhez kapcsolódik, érdemes külön felhívni erre a figyelmet. Ugyanis az ilyen jellegű küldemények esetében a második kézbesítési kísérletet követő ötödik napon akkor is kézbesítettnek minősül a levél, ha azt nem vetted át. Így érvényesül ami benne van, nem fogod tudni, mi állt benne és úgy történnek a dolgok, hogy nincs róla tudomásod.


3. Mindig olvasd el és értelmezd a szövegeket!


Legyen szó egy egyszerű felszólító levélről, fizetési meghagyásról, jogi dokumentumról, szerződésekről vagy bármilyen egyébről, nagyon fontos, hogy minden egyes pontját érteni kell. Ha csak egyetlen olyan szó is szerepel benne amit nem értesz, nézz utána vagy kérdezz róla olyat, aki ért hozzá!


4. Ha kell, kérj segítséget!


Ha valamivel nem boldogulsz és segítség kell, érdemes megkeresi egy szakértőt. Hiszen csak így tudod elérni a célt, amit kitűztél magad elé. Ez az élet minden területén igaz, hiszen az elromlott autóval is szervizhez fordulsz, nem te magad állsz neki a szerelésnek, ha nem értesz hozzá.




5. Ne kapkodj, ismerd meg a lehetőségeidet!


Természetesen ez nem azt jelenti, hogy húzd az időt, ugyanakkor nem kell rögtön, gondolkodás nélkül belemenni az első szembejövő ajánlatba. Elképzelhető ugyanis, hogy lenne jóval kedvezőbb megoldás is, viszont ennek megtalálásához idő kell.


6. Figyelj a határidőkre!


Nagyon fontos, hogy vannak olyan úgynevezett bírósági vagy hatósági határidők, mint például a fizetési meghagyás esetén, amikor 15 napunk van reagálni. Ez azt jelenti, hogy ha a 16. napon teszed mindezt, olyan mintha semmit sem csináltál volna, ugyanis lecsúsztál a határidőről. Ezzel pedig megfosztod magadat attól, hogy érvényesíthesd a jogaidat.


7. Mondj ellent!


Ez persze nem azt jelenti, hogy vitatkozni kellene. Fontos tudni azonban, hogy a legtöbb végrehajtási ügy fizetési meghagyással indul, amelyre 15 napon belül ellent lehet mondani. Ha ezt mindenki megtenné, nem lenne ennyi végrehajtás folyamatban. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezzel meg is szabadultunk a problémától, ám jó sok időt nyerhetünk vele. Ez az időintervallum pedig alkalmas arra, hogy adott esetben megállapodjunk a pénzintézettel.


8. Nézd meg, mert lehet, hogy elévült!


Mielőtt bármit tennénk egy-egy követelés kapcsán, mindenképpen ajánlott megnézni annak az elévülési idejét. Hiszen például még egy parkolási bírságnak is van elévülési ideje. A hitelek esetében az általános elévülési idő 5 év. Ez persze nem jelenti azt, hogy 5 éven belül automatikusan megszűnik, mert számos dolgot kell figyelembe venni ennek kapcsán, ám nem kérdés, hogy megéri utánajárni. Az elévülés előszűrésére létezik külön szolgáltatásunk, amely kapcsán felmérjük, az adott esetben szóba jöhet-e az elévülés.




157 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page