top of page

Bedőlt hitel segítség, amikor a legjobban szükség van rá

Frissítve: 2021. okt. 5.

A jelenlegi helyzetben nem kevés olyan dolog következhet be az ember életében, amely az anyagi biztonságot veszélyezteti. Ez pedig könnyen járhat akár azzal is, hogy önhibáján kívül nem tudja befizetni a hitele törlesztő részletét. Ilyenkor sokan kétségbe esnek, főleg, ha ott tart az ügy, hogy a bank már fel is mondta a szerződést és egyösszegben követeli a fennmaradt tartozást. Ez érthető, hiszen aki nem tudta a részleteket fizetni, az nyilván nem fogja tudni egyösszegben sem kifizetni a tartozását. Ilyenkor ráadásul reális veszélyként felmerül a végrehajtás és azon belül az otthon elárverezése is. Ezért fontos annyira bedőlt hitelek esetében, hogy minél hamarabb cselekedjünk, keressük a megoldást, mert magától csak romlani fog a fennálló helyzet.



adósságrendezés segítség, adósságrendezés tanácsadás


Mi történik a gyakorlatban, mikor bedől egy hitel?


Ha olyan élethelyzet áll elő, ami miatt nem tudja fizetni a hitel felvételekor szerződésben rögzített havi törlesztést, akkor mindenképpen érdemes felkeresni az adott pénzintézetet. Ilyenkor jó esetben néhány hónap haladékot lehet kérni, amíg rendeződik a helyzet. Viszont, ha nem érkezik megkeresés a bank felé, vagy nem sikerül megfelelő megoldást találni a bankkal, akkor érkezik az értesítés a tartozásról már az első elmaradást könyvelő hónapban. Majd a bank megpróbálja saját maga, vagy követeléskezelő cég bevonásával behajtani az elmaradást. Ha az elmaradt részletek összege meghaladja a mindenkori legkisebb minimálbér összegét, valamint több, mint 90 napja fennáll a tartozás, akkor bekerül a tartozás a Központi Hitelinformációs Rendszerbe, közismertebb formában, felkerül az adós a KHR listára, régi nevén BÁR listára. A késedelembe esést, azaz azt az időpontot, amióta nem fizeti a részleteket, követően általában félévvel szokott sor kerülni a szerződés felmondására, ha eddig nem sikerült valahogyan rendezni a dolgot. Ilyenkor, a hitelintézet már nem az elmaradt részleteket, hanem a teljes tartozást fogja követelni, így nem a havi törlesztőrészlet után számolja a kamatot és a késedelmi kamatot, hanem az egy összegben kimutatott teljes tartozás összege után. A felszámolt kamatok, késedelmi kamatok miatt így jelentősen megemelkedik a tartozás összege. Ha a bank nem akarja maga behajtani a tartozást, előbb, vagy utóbb értékesíteni fogja a velünk szemben fennálló, közben a kamatok miatt folyamatosan növekvő követelést egy követeléskezelő cégnek. Ezek a cégek megpróbálják valamilyen módon behajtani a tartozást, amelyről először felszólító levelek és telefonhívások formájában hívják fel az érintettek figyelmét, de később akár személyes találkozásra is sor kerülhet. Amennyiben a követeléskezelő céggel sem sikerül rendezni a tartozást, akkor vagy közjegyzőn és bíróságon keresztül, vagy ha tehetik, közvetlenül végrehajtásra adják az ügyet. Ilyenkor fokozatosan megkezdődik a tartozás végrehajtó általi behajtása, ami jelentheti bankszámlánkra tett inkasszót, a fizetésünk bizonyos százalékának levonását, ingatlan vagy ingóság lefoglalását és árverését. Ez a folyamat van, hogy hónapok alatt lezajlik, de van, hogy évekig is elhúzódik az adott körülményektől függően. Ám ha szeretné mindezt elkerülni, időben kell cselekednie, hiszen léteznek olyan vállalkozások, amelyek szakterülete a bedőlt hitelek rendezése.



adósságrendezés segítség, adósságrendezés tanácsadás


Bedőlt hitel segítség


Ha úgy érzi, kilátástalan a helyzete és olyan probléma merült fel, ami miatt nem tudja fizetni a felvett hitele havi törlesztő részleteit, akkor érdemes felkeresnie olyan szakembert, aki bedőlt hitel esetén segítséget nyújt. Ennek eredményeként elérhető, hogy akár a tartozása 50-70 %-a átlagosan elengedésre kerüljön, sőt, kamatmentessé tesszük a tartozást. A bedőlt hitel segítség keretein belül pedig Ön által vállalható havi részletekben fizetheti vissza a fennmaradt tartozást, amíg az el nem kopik. Mindezek nyomán pedig megszűnik a végrehajtási eljárás, letiltás, árverezés, innentől kezdve csak az új megállapodás feltételeinek kell eleget tennie.


Amikor megjelenik a végrehajtó vagy megérkezik a felszólító levél, az ember hajlamos kétségbe esni és tehetetlenül sodródni az eseményekkel. Éppen ezért jó ha tudja, a bedőlt hitel segítség kéznél van, keressen fel bátran egy szakembert, aki segít tisztázni az ügyeit!




bottom of page