top of page

Az árverés licit menete

Sokakban merül fel a kérdés – főként a végrehajtás utolsó stádiumában levő ügyfelek esetén – hogy miként működik az árverés menete és hogyan kell például regisztrálni ahhoz, hogy akár egy családtag is licitálhasson az adott ingatlanra biztonsági okokból. Ennek van egy sajátos eljárási folyamata, amellyel kapcsolatban most minden fontos információt összegyűjtöttünk ebben a bejegyzésben.


Mire van szükség a licitáláshoz?


Ahhoz, hogy valaki licitálni tudjon bármilyen árverésen, el kell menni bármelyik bírósági végrehajtói irodához és ott egy ügyfélkaput kell csináltatnia magának. Erre kap a regisztrált egy kódot, ez lesz az úgynevezett felhasználói név majd az árverési oldalon. Ehhez pedig megadhatunk mi magunknak egy saját jelszót. Innentől kezdve pedig már el is látogathatunk a www.mvbk.hu oldalra, vagyis a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar oldalára, ahol a menüben az árverések, árverési rendszerek gombra kattintva kikeressük az ingatlan árverések között azt az árverést, amire mi szeretnénk licitálni.


Mi történik ezután?


Ha megvan a kiválasztott ingatlan, akkor az árverésre jelentkezés gombot kell megnyomni, amelyet követően egy egyoldalas nyomtatvány képe jelenik majd meg előttünk. Itt lesz majd egy bankszámlaszám, amelyre a kikiáltási ár 10%-át kell befizetni. Ezt minden olyan ingatlan esetében meg kell tenni, amelyre licitálni szeretnénk, vagyis előlegként a 10%-ot minden esetben el kell utalni a végrehajtó számlájára. Fontos, hogy a közlemény rovatba mindig a megfelelő adatokat írjuk be, amely ezen a felületen szintén fel van tüntetve.


Nem érdemes az utolsó percre hagyni a befizetést!


A végrehajtónak a befizetést követően három napja van arra, hogy engedélyezze számunkra az árverésen való részvételt. Éppen emiatt nem szabad az utolsó pillanatot kivárni, hiszen előfordulhat, hogy a végrehajtási törvény által meghatározott három nap alatt az ember kicsúszik a határidőből. Amikor a végrehajtótól megérkezik a visszaigazolás, melynek értelmében licitálhatunk az adott ingatlanra, szabad az út előttünk.


Meddig lehet licitálni egy ingatlanra?


Fontos tudni, hogy az ingatlanokat 60 napra teszik fel, ennyi ideig lehet rá licitálni. Ennek mindig van egy lejárati dátuma, amely lehet például február 18-a, 18 óra. Azonban, ha a lejárat előtti utolsó 5 percben befut még egy licit, akkor az árverés lejáratának időpontja újabb 5 perccel meghosszabbodik. Vagyis, ha népszerű az ingatlan, akár egy órával is kitolódhat az adott árverés lejárati időpontja ilyen módon. Ha nem licitál senki, érvénytelen lesz az árverés.


Mi történik, ha az adós vagy családtagja nyeri az árverést?


Ha az adós vagy annak családtagja nyer, akkor 60 napot lehet kérvényezni arra, hogy a fennmaradó összeget befizessék. Ha ez mégsem sikerül, a befizetett 10% elveszik, érvénytelen lesz az árverés és a végrehajtó újabb licitet ír ki. Azonban ezáltal lehet elég időt nyerni arra, hogy egy idő után esetleg legyen elég keret a ház vagy lakás visszaszerzésére.

5 632 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page