top of page

Az adósságelévülés szabályai

Frissítve: 2021. okt. 5.

Bár azt sokan tudják, hogy az adósságok egy idő után elévülnek, azonban azt már nagyon kevesen, hogy valójában sohasem maga a tartozás évül el, hanem csak annak jogi érvényesíthetősége. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos figyelembe venni a körülményeket és tisztában lenni a részletekkel. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk minden fontos információt azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyi idő után következik be az elévülés és mit érdemes tudni erről.


Az elévülése nem jelenti tehát az adósság megszűnését


Az első és legfontosabb tudnivaló a témával kapcsolatban, hogy az elévülés a követelés érvényesíthetőségét szünteti meg. Ez azt jelenti, hogy továbbá nem lesz behajtható az adósság. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy az elévülés csak akkor következik be, ha erre hivatkozunk is.


Mennyi idő a végrehajtás elévülés?


Főszabály szerint a legtöbb tartozás, illetve annak a jogi érvényesíthetősége 5 év alatt évül el. Az 5 év a tartozás esedékessé válásától indul, azaz attól az időponttól, amikor a bank felmondja a hitelszerződést. Ez azt jelenti, hogy egy élő hitel nem tud elévülni, hiszen még nem vált esedékessé. Esedékessé majd a felmondással válik.


Az elévülés megszakítása


Az elévülés megszakítása azt jelenti, hogy vannak olyan események, amelyek a törvény szerint megszakítják az elévülési folyamatot. Tehát hiába telt el mondjuk 4,5 év az esedékessé válás időpontjától, ha bekövetkezik egy ilyen esemény, ami megszakítja az elvülést, akkor onnantól újra kezdődik az 5 év. Tehát az elévülés megszakítása azt jelenti, hogy a megszakítás időpontjától az elévülési idő, főszabály szerint 5 év, újra kezdődik.


2014. 03.15-ke előtt felvett hitelek esetében a régi PTK szerint 3 esemény tudja megszakítani az elévülést:


1. A fizetés. Tehát ha a felmondott tartozásba belefizetünk bármikor bármekkora összeget, akkor ezzel az elévülési időt megszakítjuk, és így újrakezdődik az elévülési idő.


2. Az elévülést megszakítja, hogyha jogi eljárást indítanak az ügyben. Tehát ha beadnak egy fizetési meghagyást, akkor a fizetési meghagyás beadásának dátuma szintén megszakítja ezt az elévülési folyamatot.


3. A harmadik, ami megszakíthatja az elévülést, az egy tértivevényes felszólító levél. Tehát ha kiküldenek egy tértivevényes felszólító levelet és tértivevénnyel tudják igazolni ennek az átvételét vagy át nem vételét, akkor ez is megszakítja az elévülést. Itt fontos megjegyezni, hogy hiába nem veszünk át egy tértivevényes levelet, a kézbesítési vélelem miatt az a 2. kézbesítési kísérletet követő 5. napon átvettnek minősül.


2014. 03.15-ke után felvett hitelek esetében az új PTK szűkítette az elévülés megszakítására alkalmas eseményeket. Az elévülést itt már csak két dolog szakítja meg:


1. ha az adós akár 1 Ft-ot befizet a tartozásába, vagy


2. ha valamilyen jogi eljárást kezdeményez a hitelező a tartozás behajtására.


Nem csak a végrehajtás elévülés jelenthet megoldást


A fentiek miatt sajnos csak kevés esetben következik be az elévülés ténylegesen is. A jó hír, hogy azon túl, hogy az érintettek várják az elévülési idő leteltét és ezzel együtt az elévülést, számos más megoldás is létezik, ha az adósságtól való megszabadulás cél. Érdemes élni az adósságrendezés lehetőségével, hiszen így lehetőség van közös nevezőre jutni a követeléskezelővel úgy, hogy közben lecsökken a tartozás, amit kamatmentes, vállalható mértékű részletekben fizethetünk vissza. Mindez, egyszerűen, gyorsan, a bíróság bevonása nélkül. Ráadásul amint megköttetik az új megállapodás, a végrehajtási eljárások, a letiltás, az inkasszó és az árverezés is megszűnik, vagyis a stresszforrások nagy része is eltűnik.



2 007 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page