top of page

Adósságot örököltem, mit tegyek most?

Bizony számos példa van rá a való életből, hogy egy elhunyt hozzátartozó után valaki nem csak vagyont, hanem tartozást is örököl. Ilyen helyzetben sokan kétségbe esnek, hiszen senki nem szeretne más helyett fizetni, vagy akár a gyerekeinek tovább örökíteni más adósságát. Szerencsére a helyzet nem ennyire drámai. Hiszen egyrészt van lehetőség az örökségről való lemondásra, másrészt pedig a saját vagyonunkkal csak ritka esetben felelünk egykori szerettünk tartozásaiért. Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.Amennyiben valaki terhelt hagyatékot örököl, nem kell rögtön a legrosszabbra készülni. Ilyen esetben ugyanis több megoldás is létezik.


Amennyiben a közjegyzővel való egyeztetés során kiderül, hogy adósságot is örökölnénk, minden esetben meg kell vizsgálni egyedileg is az esetet. Például ajánlott mérlegelni azt, hogy milyen mértékű az adósság, ehhez képest mennyit ér a hagyaték, amit örökölnénk. Vagyis a hagyatéki vagyont és hagyatéki terhet kell mérlegelni. Ha azt látjuk, hogy annyi az adósság, hogy az örökségből alig, vagy semmi nem maradna, akkor érdemes élni azzal a lehetősséggel, hogy lemondjunk az örökségről. Ilyen esetben arra figyelni kell, hogy az örökösnek van-e utódja, mert ebben az esetben neki is le kell mondania erről. 18 év alatt a gyámhatóság hozzájárulásával lehet erről gondoskodni.


Mi történik akkor, ha a sorban minden örökös lemond az örökségről?


Ebben az esetben az állam örököl, aki nem tudja visszautasítani az örökséget.
Mi történik akkor, ha valami miatt az örökös úgy örököl adósságot, hogy nem tud róla?


Amennyiben az örökösnek valamiért nem jut tudomására, hogy a hagyatékban adósság is szerepel, az sem egy végzetes hiba. Ilyenkor rendszerint akkor éri hidegzuhany az érintettet, amikor rajta követeli az adott pénzintézet a terhet. Ilyenkor megoldást kell találni. Ám mindenekelőtt azzal fontos tisztában lenni, hogy a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint az örökös a legtöbb esetben a saját vagyonával nem felel az örökölt adósságért. Vagyis, ha például örököl egy lakást 10 millióért, de mellé egy 40 milliós adósságot is kap, akkor csak ezzel a 10 millió forinttal felel a tartozás kifizetéséért. Egyéni esetek természetesen előfordulhatnak, ezzel kapcsolatban mindig megfelelő szakemberrel kell egyeztetni.


Vagyis a fentiekből látható, hogy a félelem, amely az adósság öröklésével kapcsolatos bár nem alaptalan, ugyanakkor tény, hogy egy elhunyt rokon hagyatéka sem tudja teljesen eladósítani a családot vagy azok utódait. Éppen ezért érdemes alaposan tájékozódni ilyen helyzetben és szakértő segítsége mellett meghozni a legjobb döntést.
958 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page