top of page

A hitelkártya csapda

Frissítve: 2022. dec. 12.

A hitelkártya egy olyan pénzügyi termék, amely megfelelően használva kifejezetten jó feltételek mellett juttathat minket pénzügyi előnyökhöz. Ám a gyakorlatban ez ritkán van így. Mivel általában mindenféle tájékoztatás, tanácsadás nélkül kapják meg ezt a terméket az emberek, nincsenek tisztában azzal, hogyan kell okosan használni a hitelkártyát. Ha viszont nem okosan használja az ember a hitelkártyát, akkor akár teljesen tönkre is teheti anyagilag. Lássuk, mi is az a hitelkártya csapda!

Mi is az a hitelkártya?

A hitelkártya gyakorlatilag egy amerikai találmány. Fontos tudni ennek kapcsán, hogy az Egyesült Államokban az emberek heti fizetést kapnak, amely sokszor nem elegendő nagyobb beruházásokhoz. Ilyenkor, ha például elromlik a hűtő és sürgősen kellene egy új, hozzányúlnak a hitelkártyához és ezt az összeget a következő heti fizetésekből visszapótolják. Ez eddig nagyon egyszerűen hangzik. Azonban a hitelkártyáknak van havonta egy úgynevezett fordulónapja. Ha ezen a napon egyetlen forint sem hiányzik a hitelkeretből, vagyis minden felhasznált forintot visszapótoltunk, akkor mindez kamatmentes, tehát ténylegesen ingyen hitelt kaptunk, igaz rövid időre. Vagyis, ha ilyen módon átmeneti anyagi problémákat hidalunk át vele, akkor remek megoldás lehet, hiszen ingyen használhatjuk ilyen módon a bank pénzét. Ellenkező esetben azonban súlyos kamatokra lehet számítani.


Hol kezdődtek a bajok?

Annak idején, amikor bevezették a hitelkártyákat a magyar piacra, sok ügyfélnek szinte osztogatták például lakáshitel vagy egyéb termékek mellé. Viszont jellemzően semmilyen tájékoztatást nem adtak a használatáról a bankok munkatársai. Ráadásul mivel a magyarok általában havonta kapnak fizetést, a hitelkeretet nem egyszerű a fordulónapig visszatölteni, ha egyébkéntis számít minden forint. Innentől kezdve nyílik csapda és beindul egy ördögi kör. Ugyanis, ha a fordulónapon hiányzó összeg nincs a kártyán, elképesztően magas lesz a fizetendő kamat. Ha ezt nem tudja a hitelkártya tulajdonos fizetni, a bank a szerződést felmondja, ráadásul késedelmi kamatot is felszámolhatnak, amely akár az 50%-ot is elérheti.


Lássunk egy példát!

Tegyük fel, hogy a hitelkártyáról levett összeg 500.000 forint. Ezt a tulajdonos nem pótolja vissza a fordulónapig, így néhány hónapon belül a bank felmondja a szerződést. Ekkor a felgyűlt tartozás összege körülbelül 800.000 forint lehet. Ezután érkezik egy fizetési meghagyás, amelynek eredményeként a végrehajtóhoz kerül az ügy. Ekkorra a tartozás egymillió körüli összeg is lehet. Erre ketyeg a már fentebb említett 50%-os kamat. Vagyis éves szinten 500.000 Ft lesz csak a kamata ennek a tartozásnak. Ez az adósság pedig szinte soha nem fog elfogyni, amennyiben havi 50.000 Ft-nál kevesebbet vonnak a fizetésből. Azaz egy életen át fizetheti az adós, sőt, ha a vagyonnal együtt ezt is örökül hagyja. Ez az adósságcsapda pedig egy egyszerű hitelkártya használatával kezdődött.


A fentiekből látható, hogy alapvetően tudatosan használva egy hasznos termékről beszélünk, azonban egy kis figyelmetlenség is szülhet komoly problémákat egy hitelkártya esetén.

233 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page