top of page

5 dolog, amit a bedőlt hitelek kapcsán tudni érdemes

Amikor hitelt veszünk fel, annak törlesztőjével bizony hosszú távon kell tervezni. Mivel azonban az élet kiszámíthatatlan, az évek során felmerülő váratlan események azzal is járhatnak, hogy önhibáján kívül nem tudja befizetni a hitele törlesztő részletét. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a bedőlt hitelek, valamint az adósságrendezés segítség kapcsán.


1. Fontos, hogy bedőlt hitelek kapcsán mielőbb fel kell keresni az illetékes pénzintézetet!


Ha valami miatt olyan helyzetbe került, hogy nem tudja fizetni a szerződésben lefektetett havi hitel törlesztőt, akkor bizony érdemes minél előbb és tudatosan cselekedni. Sokan esnek ilyenkor abba a hibába, hogy igyekeznek elhúzni az ügyet amíg csak lehet, pedig sokkal jobb megoldás, ha mielőbb felkeressük az illetékes pénzintézetet. Hiszen ilyen szituációkban jó esetben néhány hónap haladékot lehet kérni, amíg várhatóan rendeződik a helyzet és újra minden visszazökkenhet a régi kerékvágásba. Amennyiben viszont ez nem történik meg, akkor már az első hónapban érkezik értesítés a tartozásról, amelyet követi majd a többi is, végül pedig követelést behajtó céghez is kerülhet az ügy.


2. Fontos tudni, mi történik, ha jön a behajtó cég!


Amennyiben odáig jut az ügy, hogy már a követeléskezelő cég foglalkozik a tartozással, akkor fontos tudni, hogy először felszólító levélben keresik majd az illetékest, majd telefonon és személyesen is megpróbálhatják felvenni a kapcsolatot. Ha bedőlt hitelek esetén ezen a ponton sem sikerült rendezni a tartozást, újra a pénzintézethez kerül az ügy, akik felmondják a közös szerződést.


3. Nem muszáj feltétlenül bíróságra vinni az ügyet!


Ha már nem él a szerződés, akkor sem kerül feltétlenül rögtön bíróságra az ügy, ugyanis például egy megfelelő ingatlanhitel esetén a bíróságot kihagyva történhet megegyezés, amelynek keretein belül a közös értékesítésre is sor kerülhet.4. A bíróságon mindenképpen végrehajtást kérnek


Amennyiben bíróságra viszik az ügyet és végrehajtást kérnek, fokozatosan megkezdődik a tartozás behajtása, legyen szó bankszámla letiltásról és a fizetés bizonyos százalékának levonásáról, ingatlan vagy ingóság lefoglalásról vagy árverésről. Ez a folyamat pedig akár évekig is elhúzódhat az adott körülményektől függően.


5. Van értelme adósságrendezés segítség igénybevételének!


Az adósságrendezés segítség azt jelenti, hogy egy szakember közreműködése nyomán olyan kompromisszumos megoldást köthet az érintett a követeléskezelővel, amely által kamatmentessé válik a törlesztés és elérhetővé válik akár a tartozás egy részének elengedése is. Mindezeken felül az is lehetséges, hogy az új megegyezés alapján az Ön számára vállalható havi részletekben fizetheti vissza a fennmaradt tartozást, ráadásul a megindított végrehajtási eljárások, a letiltás, az inkasszó és az árverezés is megszűnik.

Vagyis ahogy a fentiekből is látható, a bedőlt hitelek esetén igen sokféle megoldás létezhet. Ám ha nem szeretne egyedül elveszni mindenben, mindenképpen érdemes az adósságrendezés segítség lehetőségét igénybe venni.
73 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page