top of page
Segítség végrehajtás esetén a Hitel Nélkül csapatától

SEGÍTSÉG VÉGREHAJTÁS ESETÉN

Segítség végrehajtás esetén, amikor már azt hinné nincs megoldás. Ilyenkor az idő a legfontosabb tényező. Forduljon hozzánk bizalommal, kérje a segítségünk azonnal!

Segítség végrehajtás esetén

Ha a hitel- vagy kölcsönszerződés felmondását követően azt tapasztalja a bank, vagy a követeléskezelő cég, hogy máshogy nem tudja behajtani a követelését, akkor elindítja a végrehajtási eljárást. Ez azt jelenti, hogy megbíz egy önálló bírósági végrehajtót a tartozás beszedésével.

A nagy kérdés, hogy van-e segítség végrehajtás esetén?

Az esetek túlnyomó többségében ilyenkor is tudunk segíteni, de valószínűleg kevesebbet fogunk tudni elengedtetni a tartozásból, mintha még nem lenne végrehajtáson az ügy. Különösen igaz ez akkor, ha a végrehajtó tud jövedelemből letiltani, vagy rátette a végrehajtási jogot egy, az adósságtól nagyobb értékű ingatlanra. Kétségbeesni ekkor sem kell, de ha eddig nem tette, akkor most sürgősen kérje szakember segítségét, mert HA MÉG IDŐBEN TUDUNK LÉPNI, MEG TUDJUK AKADÁLYOZNI AZ AUTÓJA LEFOGLALÁSÁT, AZ OTTHONA ELÁRVEREZÉSÉT, A BANKSZÁMLÁJA LEÜRÍTÉSÉT, VAGY MEG TUDJUK ELŐZNI A FIZETÉSE LETILTÁSÁT.

De nézzük részleteiben, hogy milyen esetben, hogyan tudunk segíteni!

Mikor kerülhet sor végrehajtásra?

A végrehajtás elindításához végrehajtói okirat szükséges. Ha közjegyző előtt kötött hitelszerződésről van szó, ilyenek jellemzően a jelzáloghitelek, akkor gyakorlatilag ez rendelkezésre is áll, tehát rögtön el is tud indulni a végrehajtási eljárás.

Ha viszont NEM közjegyző előtt kötött hitelszerződésről van szó, ilyenek a kisebb személyi kölcsön, hitelkártyaszerződés, autóhitel szerződés, folyószámlahitel-szerződés, akkor addig nem tud elindulni a végrehajtás, amíg elő nem áll egy ilyen okirat, ami lehet egy jogerős fizetési meghagyás vagy egy jogerős bírósági ítélet. Ezért ilyenkor, miután a bank felmondja a szerződést, bead egy fizetési meghagyást. A fizetési meghagyás egy peren kívüli eljárás, amely során azt próbálják igazolni, hogy nekik az adóssal szemben jogos követelésük van. Ezt az ügyfél minden esetben tértivevényes levélben kapja meg, át kell vennie. A köznyelvben ezt MOKK-os borítéknak hívják, mert a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, röviden MOKK a levél feladója. Amit fontos megjegyezni, hogy ha ilyen levelet kap egy adós, azt minden esetben vegye át! Ha nem veszi át, akkor a második sikertelen kézbesítési kísérlet után az 5. napon beáll az ún. „kézbesítési vélelem”, tehát úgy veszik, mintha átvette volna, és ezt követően a követelés végrehajthatóvá válik. Ha átveszi az adós, és 15 napon belül ellentmond, akkor ez az okirat nem tudott jogerőre emelkedni, és így nem tud végrehajthatóvá válni. Ilyenkor a labda visszakerül a pénzintézethez, és eldöntheti, hogy akar-e ezért a pénzért pl. pert indítani. Így van elég időnk, amennyiben a MOKK-os boríték átvételét követően rögtön megkeres bennünket az ügyfél, hogy peren kívül megegyezzünk a követelés kezelőjével, lecsökkentsük a tartozást és kamatmentes részletfizetést harcoljunk ki rá.

 

A végrehajtás eljárási cselekmények sorozata, ilyenek a fizetésletiltás, az inkasszó, az ingó és ingatlan vagyon lefoglalása és elárverezése. Az eljárási cselekmények általában egymásra épülnek, egymást követik a végrehajtási törvényben megfogalmazott fokozatosság elve alapján.

 

A végrehajtási cselekményekkel kapcsolatban érdemes tudni azt, hogy egyedül a bírósági végrehajtó intézkedhet az ilyen jellegű ügyekben, ő az, aki bármilyen vagyontárgyunkra ráteheti a kezét. Ám maga a követeléskezelő, vagy másnéven behajtó cég – amennyiben nincs velük rendőri kíséret - nem jogosult arra, hogy bármilyen tulajdonunkat lefoglalja, elvegye. Ön sem köteles ezen társaságok munkatársait vagy megbízottjait az ingatlanába beengedni, még abban az esetben sem, ha tisztségüket iratokkal bizonyítják. Hiába fenyegetőznek mindenfélével, valójában semmit nem tehetnek azon kívül, hogy átadják az ügyet egy végrehajtónak. Nem érdemes viszont megvárni, hogy végrehajtásra kerüljön a tartozás, mert egyrészt annak is vannak költségei (általánosságban a behajtandó összeg 10%-a, amit szintén az adóson fognak behajtani), másrészt sokkal kedvezőbb feltételekkel tudjuk megszabadítani olyan adósságtól, amelyik nincs végrehajtás alatt.

NINCS EGYEDÜL!

Önnek is tudunk segíteni!

Segítség végrehajtás esetén minden magyar családnak

A letiltás és az inkasszó

A letiltás alapvető szabálya, hogyha egy ügyben indult végrehajtás az adós ellen, akkor főszabály szerint a jövedelem 33%-a tiltható le. A következő szabály, hogyha több ügyben van végrehajtás, a jövedelemnek akkor is max. az 50%-a tiltható le. Akárhány ügyben is folyik ellenünk végrehajtás tehát, az a jövedelemből való letiltás mértékét nem érinti, ugyanis egyszerre mindig csak két tartozás miatt vonhatnak a jövedelemből. A végrehajtási törvényben azonban benne van az is, hogy - és ezzel mi is egyre gyakrabban találkozunk ügyfeleinknél - a mindenkori minimálnyugdíj ötszöröse feletti rész korlátlanul levonható. Az öregségi nyugdíj jelenleg 28.500 Ft, ennek az ötszöröse 142.500 Ft. Tehát hiába valakinek csak egy ügy miatt került letiltás a munkabérére és így 33%-ot kellene a jövedelméből levonni, ami például egy 300.000 Ft-os nettó jövedelem esetén kb. 100.000 forint levonást jelentene, a fenti szabály miatt azonban a 300.000 forintból nem 200.000 Ft-ot fog megkapni, hanem csak 142.500 Ft-ot. 

 

Sokan azt hiszik, hogy ha letiltanak a jövedelmükből, akkor azzal a gond le van tudva, majd abból kiegyenlítik a tartozást. Majd évek elteltével keresnek meg minket azzal, hogy már a tartozásukat rég levonták a fizetésükből, de nemhogy csökkent volna az adósság, hanem nőtt, vagy jobbik esetben csökkent ugyan, de még mindig rengeteggel tartoznak, és így sose szabadulnak meg tőle. Ez egyrészt azért van, mert nem a teljes levont összeg kerül elszámolásra az adósságra. Hiszen abból a végrehajtó levonja a saját díját, másrészt pedig a kamatokat még továbbra is ráteszik a tartozásra. Egy példa erre. Egy 4 millió forintos tartozás, amire tegyük fel, hogy 10% éves kamatot számolnak -ami ugye 400 ezer forintra jön ki-, az évente 400 ezer forinttal nő. Ha azt akarjuk, hogy csökkenjen a tartozás, a 400 ezer forintnál nyilván többet kell befizetni, illetve levonni a fizetésből éves szinten. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy havi szinten minimum 40 ezer forintot le kellene, hogy vonjanak. A 40 ezer forintból körülbelül 10%, azaz 4 ezer forint a végrehajtónál fog maradni, tehát egy év alatt 12 * 36 ezer forintot fognak a tartozásba elszámolni, ami 432 ezer forintot jelent. Ezzel áll szemben a 400 ezer forint kamat, amit, ha kivonunk a befolyt összegből marad 32 ezer forint. Ennyivel fog csökkenni a tartozás egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy bő 28 évig fognak az adós fizetéséből vonni, mire visszafizeti a teljes tartozást, pedig nem egy óriási tartozásról beszéltünk, csupán 4 millió forintról!. Míg, ha a végrehajtó előtt megkeres egy szakembert, aki segít elintézni, hogy ne kamatozzon tovább a tartozás, akkor ugyanez a 4 millió forint, havi 40 ezer forintjával bő 8 év alatt kifut, és elfelejtheti az adósságot. Arról nem beszélve, hogy mi nem csak kamatmentessé tudjuk tenni a tartozást, de sokszor a tartozás jórészét is el tudjuk engedtetni! Nem árt tisztában lenni vele, hogy általában több, mint 10% kamatot számolnak fel a követeléskezelő cégek, például hitelkártya tartozás esetén 30-50% kamattal számolnak. ILYEN ESETBEN MÁR EGY 1 MILLIÓ FORINTOS TARTOZÁSSAL IS LEHET OLYAN, VAGY AKÁR ROSSZABB HELYZETBE KERÜLNI, MINT AZ ELŐZŐ PÉLDÁBAN LÁTTUK.

Ráadásul attól, hogy tiltanak a fizetésünkből még sor kerülhet árverésre is, ha aránytalanul hosszú ideig tartana az adósság behajtása csak a letiltásból. Lásd az előző 28 éves példát!

Azon kívül, hogy letiltják a jövedelmét, nagyon gyakran előfordul, hogy a végrehajtó inkasszót is tesz az adós bakszámlájára. Ez mindenkit érzékenyen érint, de különösen annak fájó, akinek letiltják a jövedelmének egy részét, majd a végrehajtó a maradékot is elviszi, 28.500 Ft-ot hagyva a számláján.  Ilyen esetben nagyon fontos tudni, hogy ha a számlánkra kizárólag csak az a jövedelem érkezik, amiből ugyanabból az adósságból kifolyólag vonnak is, akkor be kell menni a végrehajtóhoz, és igazolni, hogy erre a számlára valóban csak a fizetésünk érkezik, és így a jövedelemletiltás mellett a számlánkra rakott inkasszó nem érvényesíthető.

Hogyan tudunk segíteni letiltás, végrehajtás esetén?

Ha már van letiltás, akkor megpróbáljuk megoldani, hogy ne lehessen letiltani az ügyfelünk jövedelméből, vagy ha van rá megfelelő indok, felfüggesztettjük az ügyfelünk ellen folyó végrehajtást. Így újra jó eredménnyel tudjuk lecsökkenteni ügyfelünk tartozását. Viszont, ha ez nem megy, akkor LETILTÁS ESETÉN AZZAL KELL SZÁMOLNI, HOGY A HAVONTA LETILTOTT ÖSSZEGNÉL CSAK NAGYOBB HAVI RÉSZLETFIZETÉS VÁLLALÁSA ESETÉN LEHETSÉGES A TARTOZÁS LECSÖKKENTÉSE, HA EGYÁLTALÁN VAN MÉG LEHETŐSÉG RÉSZLETFIZETÉSRE.

Mit lehet tenni árverés esetén?

A vonatkozó jogszabályok 2021 évi módosításának köszönhetően sajnos sokkal gyorsabban el lehet árverezni egy ingatlant, mint korábban. Ezért nagyon fontos, hogy időben szakemberhez forduljon. Az árverés előszobája az úgynevezett becsérték közlő levél kiküldése. Ebben közli a végrehajtó, hogy mennyiért akarja majd elárverezni az ingatlant. Ezt a kézbesítéstől számított 15 napon belül meg lehet támadni és így elegendő időt lehet nyerni ahhoz, hogy egy tisztességes megállapodást hozzunk tető alá a követeléskezelővel.

Ha ez a hajó elment, még akkor sem teljesen reménytelen a helyzet.

AZ, HOGY SIKERÜL-E MEGMENTENÜNK EGY HÁZAT, AKÁR NÉHÁNY NAPON IS MÚLHAT!!!

Ha elárverezik az ingatlant, akkor eltűnik az adósság?

A rossz hír az, hogy ha nagyobb az adósság, mint amennyiért elárverezték az ingatlant, akkor a maradék összeget továbbra is követelni fogják, és a végrehajtó továbbra sem fogja békén hagyni. Viszont ilyen esetekben is tudunk segíteni a fennmaradó tartozás töredékére való lecsökkentésével.

 

NEM GYŐZZÜK TEHÁT HANGSÚLYOZNI, HOGY ADÓSSÁGRENDEZÉS ESETÉN A LEGFONTOSABB TÉNYEZŐ AZ IDŐ!!! MAGA A VÉGREHAJTÁS MÉG NEM KATASZTRÓFA, DE LEGFÖBB IDEJE LÉPNI! BÁRMILYEN IRATOT KAP, PLÁNE, HA AZON ELLENTMONDÁSI, FELLEBBEZÉSI HATÁRIDŐ IS VAN, AZONNAL KÉRJE SZAKEMBER TANÁCSÁT, FORDULJON HOZZÁNK, KÉRJE TANÁCSUNKAT, VEGYE IGÉNYBE INGYENES ADÓSSÁG-ELEMZÉS SZOLGÁLTATÁSUNKAT!!!

Miért érdemes végrehajtás esetén a Hitel Nélkül csapatát választani?

Miért érdemes minket választani?

  • 9 év tapasztalat

  • 3500+ sikeresen lezárt ügy

  • 60+ magyar pénzintézetnél

  • 95%-os sikerráta

  • évente több milliárd forint megtakarítás ügyfeleinknek

  • Nem zsákbamacska, minden esetben előre megmondjuk a várható eredményt

 

Eredményeinket dokumentáljuk, bárki számára megtekinthetőek a banki megállapodások.

bottom of page